HISTORIE
Het van Rijkswege Beschermd Stadsgezicht Ravenstein heeft een gracht rondom, twee stadspoorten, een brede marktstraat met driehoekig plein, een barokke kerk, raadhuis, protestantse kerk, hoge stellingmolen en een keur aan huizen uit verschillende perioden. Het stedelijk karakter wordt bepaald door een tiental straten zonder verhoogde stoepen, maar met zogenaamde molgoten die de scheiding markeren tussen rijverkeer en voetgangers.
De Cultuurhistorische Verkenning uit 1996 vermeldt meer bijzonderheden. Zo is de geslechte vesting beeldbepalend. Goed herkenbaar zijn de hoornwerken, bastions, ravelijnen en brede gracht. Het is bijzonder dat beide hoornwerken niet zijn bebouwd zoals in de meeste Nederlandse vestingsteden.
Ravenstein had een gesloten vestingkarakter en lag ‘met de rug’ naar de Maas toe. Door de afwezigheid van een duidelijk rivierfront tekent de dijk zich af als een ‘groene lijn’ in het landschap. De Middelwaard versterkt het groene karakter van de dijk en maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht. De aanleg van een kademuur ligt daarom niet voor de hand.